Historie

De Spar is bij vele jongeren en jeugdigen vanaf 1938 een bekend begrip

De Spar was voor de tweede wereldoorlog het buitencentrum van de ‘Jonge Wacht’, na de oorlog van ‘Jong Nederland’. De ‘Jonge Wacht’ was, in Nederland, een katholieke jeugdbeweging, voortgekomen uit de Patronaten. De Jonge Wacht was een beweging die in veel methodische uitgangspunten leek op de verkenners (later Scouting), maar niet gebonden was aan strenge regels. Jong Nederland ontstond na de oorlog onder invloed van de Katholieke kerk. Jong Nederland, nu JongNL is in Limburg, nog steeds, een eigentijdse en springlevende organisatie voor jeugd- en jongerenwerk. Kijk voor meer informatie over JongNL op www.jongnl.nl.

De huidige vorm van De Spar kreeg het centrum in 1947 toen er stenen gebouwen op het terrein verrezen. Daarmee is De Spar een centrum met een historie van bijna zeventig jaar.

Wil je meer weten over de historie van De Spar? Klik dan op onderstaande linkjes. Het zijn pdf-bestanden gescand uit het boekje Buitencentrum De Spar Haelen.

En nu verder

In de jaren 2014/2015 en later vindt er een grootschalige renovatie plaats van bijna alle gebouwen die ruim 200.000 euro kost. Zo worden alle douches en toiletten vervangen, wordt de keuken volledig gerenoveerd en voorzien van hedendaagse uitrusting, worden overal de vloeren vernieuwd en nieuwe verwarmingen geplaatst. Verder wordt de elektriciteit en gasaansluiting vernieuwd en de aansluiting op glasvezel, met Wi-Fi gerealiseerd. Er komen nieuwe, geïsoleerde daken op het douchegebouw en in 2019 op het hoofdgebouw. Ook komen er in 2019 nieuwe stapelbedden in de slaaphutten. In 2021 wordt in de stille coronatijd, het buitenschilderwerk uitgevoerd.

Een gigantische klus wordt gerealiseerd. Maar liefst 1100 manuren worden er door de eigen vrijwilligers aan arbeid geleverd. Ze geven hiermee De Spar weer een frisse uitstraling. Deze facelift is een tegemoetkoming aan de hogere eisen die heden ten dage gesteld worden aan een groepsaccommodatie.
Het begrip energiezuinig is belangrijk en daarnaast wordt er vooral aandacht geschonken aan veiligheids- en hygiënische aspecten. Vooral op deze punten wenst het bestuur geen concessies te doen. Structureel wordt er gecontroleerd op brandveiligheid en legionella.

In de coronajaren van 2019 t/m 2021 komt De Spar zo goed als stil te liggen. De groepen hebben geen andere keuze dan hun reservering te annuleren. Dat de behoefte aan groepskampen er nog steeds is, wijst zich uit na de pandemie. In het jaar 2022 is de accommodatie continue bezet en is er weer volop bedrijvigheid op het bivakterrein en het grote grasveld.

Jeugd en kader genieten van de prettige en gezellige atmosfeer, het één zijn met de natuur en het vrije, ontspannen omgaan met elkaar in sport en spel. En dit is waar De Spar al 75 jaren voor staat: een plek om te ontmoeten en te genieten in het groen. En dat zal, als het aan de Stichting ligt nog vele, vele jaren zo door blijven gaan. De accommodatie verkeert in topconditie en kan de tand des tijd prima doorstaan. Het stichtingsbestuur is er alles aan gelegen dit zo te houden. De kolossale inzet en hulp van de vrijwilligers (bestuurders, beheerders en klussers) is noodzakelijk om ervoor te zorgen, dat De spar ‘goed geworteld’ blijft.

Buitencentrum De Spar kan hierdoor voortbestaan. En dat is zeker uniek te noemen in deze tijd.